"Ha megengedik, hogy ne járjál iskolába, nem? Akkor azt csinálsz, amit te akarsz" : a mátraderecskei fiatalok iskoláztatásának jellemzői - Marschall, Lívia (Iskolakultúra, 2011)
Jelen tanulmányban a 2009 tavaszán mátraderecskei cigány közösségben megkezdett kutatásom eddigi eredményeit szeretném bemutatni, melyben a helyi fiatalok jövőképét igyekeztem feltárni a közösség oktatáshoz való viszonyán keresztül. A tanulmány megállapításai elsősorban jelenlétemre – azaz a résztvevő megfigyelésen alapuló, terepmunka során szerzett tapasztalataimra – épülnek, azonban törekszem ezeket interjú-részletekkel és baráti beszélgetések felidézésével alátámasztani.