A környezeti edukáció jogi, szociológiai és jogszociológiai olvasatban - Julesz, Máté (Iskolakultúra, 2010)
A környezetvédelem és az oktatás összefüggéseire számos tanulmány, tudományos munka hívta fel a figyelmet az utóbbi évtizedekben. Tágabb kitekintéssel a természeti és az épített környezet tiszteletére nevelés ennél jóval régebbre nyúlik vissza: nagyjából a 19. századra. Legalábbis Magyarországon. Más földrészek lakói ennél csak később részesültek a környezeti nevelés vívmányaiban. Az afrikai kontinensen vagy Ázsia sok országában még ma sem fordítanak kellő figyelmet a zöld gondolkodásra, a zöld viselkedésre nevelésre.