Fiúk – lányok – gyermekek a pedagógiai sajtóban 1960 és 1969 között [melléklet] - Dettai, Mária (Iskolakultúra, 2010)
A szocialista alapelvek keretet adnak a korszak oktatási elveinek. A korszak oktatási-nevelési célja, hogy gondoskodjon, az általános ismeretek elsajátításán túl, „a népgazdaság szakképzett munkaerőigényeinek kielégítéséről, emelje az általános és szakmai műveltség színvonalát, kialakítsa, illetve megszilárdítsa az oktatásban részesülők marxista-leninista világnézetét és szocialista erkölcsi felfogását, öntudatos, művelt, népéhez hű, hazáját szerető, jellemes és törvénytisztelő állampolgárokat, a szocializmus építésében hasznos munkával közreműködő embereket neveljen, akik építik és védik a nép államát, híven szolgálják a népek békéjének testvériségének ügyét.”