Karrierképek, siker és a társadalmi tőke a szakképző intézetekben tanuló fiatalok körében - Szakál, Gyula (Iskolakultúra, 2009)
Amikor az ember meghallja azt a szót, hogy ifjúság, iskolások vagy netán szakmunkásképzősök (ma már szakképzősök), minden egyes korosztály gondolataiban megelevenedik egy kép. Egy kép, mely kortól, nemtől és számos ismerettől, tapasztalattól függően egymástól eltérő képet fest. Gondolhatunk a nyugati országokban vidáman játszó gyermekekre, felelőtlen tinédzserekre, vagy akár a fekete kontinens éhező gyermekeire. Ugyanígy vagyunk a szakképzősökkel, a szakmunkásnak készülő magyar fiatalokkal is.