"A világhoz nem alkalmazkodni kell..." : gondolatok egy színházi előadás és egy drámaóra kapcsán - Kiss, Zsuzsanna (Iskolakultúra, 2009)
Esti előadás a Bárkában, műsoron Ödön von Horváth Istentelen ifjúság című darabja. A nézők soraiban zömmel fiatalok, gimnazisták. Túl vagyunk már egy rövid bevezető drámaórán, amikor is a rendező, Vidovszky György és a mozgást tervező Gyevi Bíró Eszter fotókat mutat a résztvevőknek: menetelő, integető fiatalok boldog, átszellemült arccal, zászlók, transzparensek, stb. – magyar és szovjet úttörők, valamint fiatalok a Hitlerjugend soraiban… A két drámatanár a láthatókra és a mögöttesekre kérdez, a gyerekek értelmeznek, tapasztalataikat, észrevételeiket a foglalkozás vezetői írásban rögzítik.