A történelem és a hadtörténelem oktatása a magyar katonatisztképző intézményekben, 1872-1945 - Szakály, Sándor (Iskolakultúra, 2009)
Az önálló magyar katonatisztképzés – a korábbi kísérletek, törvényi szabályozások meghiúsulása miatt – gyakorlatilag az 1872. évben indult, amikor is az 1872. évi XVI. törvénycikkel létrejött a magyar királyi Honvéd Ludovika Akadémia, melynek céljáról a jelzett törvény 2. §-a eképp rendelkezett: „Ezen akadémia rendeltetése, hogy abban egyfelől önként jelentkező hadapródok a honvédség keretei részére alkalmas tisztekké képeztessenek, másfelől szolgálatban lévő kitűnő honvédtiszteknek alkalom nyujtassék a hadtudományoknak a magasabb fokozatú szolgálattételnél igényelt ágaiban magukat tovább képezni.”