Az emók: az érzékenyek szubkultúrája [melléklet] - Mátóné Szabó, Csilla (Iskolakultúra, 2009)
Az emo hazánkban két-három éve jelen lévő ifjúsági szubkultúra. A szó maga az emotional szóból rövidült, melynek jelentése ’érzelmes, könnyen meghatódó’. Az emók megjelenése gyakran sokkolóan hat nemcsak a felnőttekre, hanem saját kortársaikra is. A szembe lógó fekete hajjal, az erős sminkkel és a szűk, retro stílusú ruhákban megjelenő kiskamaszok az androgün külső miatt a legmegdöbbentőbbek: a fiúk ugyanúgy néznek ki, mint a lányok.