Egy konferencia margójára – avagy létezik-e romológia? - Arató, Ferenc (Iskolakultúra, 2008)
Tízéves a romológiaképzés Pécsen címmel rendezett konferenciát a Pécsi Tudományegyetem BTK Nevelésszociológia és Romológia Tanszéke. A konferencia egyik szekciója az oktatással foglalkozott, s a képzési programok hátterét elemezgetve fölvetődött az a kérdés, hogy vajon önálló tudomány-e, vagy tudomány-e egyáltalán a romológia. A számos hozzászólás érdekes vitát generált (1), amelynek elemeit csak részben felidézve szeretném kimutatni, hogy a tudományosságról szóló diskurzus maga is elengedhetetlen része a romológiaképzésnek.