Kodály Zoltán a tanítók képzéséről - Kis Jenőné Kenesei, Éva (Iskolakultúra, 2007)
A bevezetés előtt engedtessék meg nekem, hogy Szokolay Sándor zeneszerző emlékező gondolatait idézzem a Mester születésének 125. és halálának 40. évfordulója alkalmából. „Diákkorom elmúltával is: Kodály Zoltán számomra mindig a „tanár úr” marad, akár mint zeneakadémiai tanárunkról, akár mint meghitt tanácsadónkról, vagy mint egy ország nagy tanítójáról beszélek róla. Nevét csak kellő tisztelettel mondhatjuk ki; ő ama kevesek közül való, akik emlékké válva is Méltóságot, Komolyságot, Szigorúságot és Összeszedettséget követelnek tőlünk.”