A megfordítás művészete : három kérdés a megértő irodalomoktatásról - Orbán, Gyöngyi (Iskolakultúra, 2007)
Angyalosi Gergely írja Kritikus határmezsgyén c. könyvében: „az irodalomértelmezés mint szakma egy nagyon lényeges ponton különbözik az összes többi mesterségtől. Nevezetesen abban, hogy itt az ismeretek, a technikai tudás, a szakmai jártasság gyarapodásával a munka elvégzése nem könnyebbé, hanem nehezebbé válik.”