A’ Pók, a’ Selyem-bogár, a’ Poéta és a’ Kertész : Ungvárnémeti Tóth László apológjai az 1816-os Versei című kötetben - Merényi, Annamária (Iskolakultúra, 2007)
Ungvárnémeti Tóth László 1816-ban megjelentetett Versei címû kötetében saját szerzõségû, valamint Phaedrusból és Floriánból átültetett apológokat tett közzé. A téma bevezetéseként foglalkozunk a terminus korabeli meghatározásával (oktató mese, költött beszéd, epicai poesis stb.), kitérünk a kortárs szerzõkre (Pétzeli József, Virág Benedek és Vitkovics Mihály). A tanulmány nagyobbik részében az Ungvárnémeti által használt mese-fogalmat vizsgáljuk, majd a szerzõ apológjaira koncentrálunk. Ezeknek a tanító költeményeknek a jelentõsége abban áll, hogy minden egyes darab a korszak irodalmi eseményeihez kötõdik, és polemizáló hangnemben a mûvészet kérdéskörével, a nyelvújítási harccal és a dulce/utilitas problematikájával foglalkozik.