A remitologizálás egyik modern kori magyar "jelensége" : Böszörményi Gyula Álom-világa - Szarka, Emese (Iskolakultúra, 2007)
Ha egy kicsit a mítoszok korába révülünk lélekben (amikor még valóban hittek abban, amit látni/képzelni véltek) és egy kicsit elhisszük, hogy a (varázs)térképekben és egyéb könyvekben útmutató teremtmények élnek, akkor már az is természetesnek fog tűnni, hogy Böszörményi regényeiben egy Csörge nevű lény lakik. „Bűvereje segítségével úgy elvarázsolta az olvasókat, hogy azóta az író már a negyedik folytatást veti papírra.” – írja a szerző (vagy inkább Csallókapui Zürmögő Tanarilla tündér a 2005. március 19-ei naplóbejegyzésében?) beleszőve saját magát is egy utalás erejéig sorozatának negyedik kötetébe.