"Hazának használj!" : a fiumei tengerészképzésről - Simonné Pallós, Piroska (Iskolakultúra, 2007)
A Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia1919-ig az egymást követő oktatási reformok révén a magyar hajózás biztos hátországa volt. 1871- ben az Országgyűlés pénzügyi bizottsága kezdeményezte, hogy az ország minden tanintézetét, minden tudományos és közművelődési intézményét a szakminisztériumok felügyelete alól vonják ki, s helyezzék a közoktatási minisztérium vezetése alá. Fiumében a hír hallatán a hajózással foglalkozókat aggodalom töltötte el, vajon az új minisztérium figyelemmel lesz-e a „helyi viszonyok és érdekek igényeire, melyek közvetlen befolyást gyakorolnak a tengeri hajózás fejlődésére”.