Fiatal szakmunkások karrierútja - Györgyi, Zoltán (Iskolakultúra, 2006)
Manapság már nem csak szakmai körökben ismert, hogy a szakmunkásképzés helyzete gyökeresen megváltozott az utóbbi 10–15 évben. Annak ellenére, hogy a gazdaság keresi a jól képzett szakmunkásokat (s sokak véleménye szerint nem találja), egyre kevesebben választják 14 éves korban a szakmunkás-pályát, illetve az ennek megfelelő képzési irányt, a szakiskolai képzést.