Az emlékezet filmjei : filmvariációk az "ötvenes évekre" - Murai, András (Iskolakultúra, 2006)
A tanulmány a közelmúlt meghatározott időszakának diakrón olvasatára tesz kísérletet, ahol az „ötvenes évek” nem mint „történelem”, hanem mint az aktuális jelen számára értelmezendő világ fontos.