Idegennyelv-tudás vagy idegennyelv-sejtés? - Budai, László (Iskolakultúra, 2006)
Amivel az eredményesebb nyelvtudáshoz vezető utat le lehet rövidíteni, az a tudatosítás és a támaszkodás az anyanyelvre. Ez a két, időt, energiát és pénzt is megtakarító lehetőség közös tőről fakad: a tudatosítás feltételezi az anyanyelven szerzett nyelvi ismereteket, az anyanyelvbe való belelátás képességét; az anyanyelvre való támaszkodás pedig eleve tudatosságot tételez fel.