Süsü mint a Kádár-korszak metaforákba burkolt kritikája - Vajda, Barnabás (Iskolakultúra, 2006)
A mesék időben és térben kortalan világában nem feltételeznénk aktuálpolitikai kiszólásokat, netán társadalomkritikát. Különösen így van ez egy olyan közismert bábfilm esetében, mint a ,Süsü’ (1), amely szinte keletkezése pillanatában elindult a klasszicizálódás útján. Ugyanakkor a történetnek lehetséges egy nem-mesei olvasata (nézete) is, amely a hetvenes évek magyarországi szocializmusának ismeretében értelmezi a bábok akcióit és dikcióit.