Az interkulturális kompetencia mérése és fejlesztése magyar iskolákban - Tóth, József; Zsigmond, Anikó; V. Szabó, László (Iskolakultúra, 2025)
Tanulmányunk egyfelől az interkulturális kompetencia elméleteinek, alapelveinek áttekintését nyújtja, hangsúlyozva a kulturális kompetenciától való megkülönböztetését, másfelől éppen utóbbiból vezetve le a lényegét. Másrészt felveti az interkulturális kompetencia mérhetőségének és fejlesztésének problematikáját, majd egy saját vizsgálatot mutat be, melyet a szerzők két Veszprém vármegyei iskolában végeztek egy Tématerületi Kiválósági Program által támogatott projekt keretében. E vizsgálat eredményeiből kiindulva javaslatot tesz az interkulturális kompetencia fejlesztésére iskolákban és egyetemeken, hangsúlyozva az irodalom (digitális) oktatásának fontosságát és lehetőségeit is e folyamatban.