A protestáns etika mintázata a két világháború közötti Magyarország tehetségmentési törekvéseiben - Berzsenyi, Emese (Iskolakultúra, 2025)
A tanulmány Kattein-Pornói Rita Az Országos Magyar Falusi Tehetségmentés története című doktori értekezésének és Max Weber A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme című művének összehasonlító elemzéseként a két világháború közötti magyarországi tehetségmentés vallásfilozófiai és etikai alapjait kutatja. Kattein-Pornói a neveléstörténeti részt figyelemre méltó részletességgel és gondossággal tárgyalja, különös tekintettel a református gimnáziumok és az állami tehetséggondozási kezdeményezések közötti különbségekre. Így ennek tárgyalásába jelen tanulmányom már nem mélyed el, pusztán kiegészítő vallásfilozófiai összevetésként, kiegészítésként arra igyekszik fókuszálni, miként hatott a reformáció munkáról és tanulásról alkotott felfogása a hazai tehetségmentési gyakorlatra. A református iskolák alulról jövő kezdeményezései a „Werkheiligkeit” – a cselekvésszentség – szellemében formálták a gyermekek életszemléletét, hangsúlyozva a tanulás, a munka és a társadalmi felelősség erkölcsi kötelességét. Az állami programok ezzel szemben inkább rendszerfenntartó szerepet töltöttek be, háttérbe szorítva a gyermek lelki és erkölcsi fejlődést. A vallási háttér, különösen a protestáns puritanizmus, jelentős szerepet játszott abban, hogy a tehetséggondozás nem csupán oktatási, hanem társadalometikai kérdéssé válhatott. Tanulmányom rávilágít arra, miként ágyazódtak be mélyen a vallási eszmerendszerek a korabeli nevelési gyakorlatokba, és közvetítettek máig ható értékeket a magyar tehetséggondozás történetében.