Nyelvfejlődési zavarral kapcsolatos kihívások fiatalkorú bűnelkövetők körében a nemzetközi kutatások tükrében - Miklósi, Márta (Iskolakultúra, 2025)
A fiatalkorú fogvatartottak nyelvi készségeinek vizsgálata kiemelt fontosságú kérdés, mivel az itt megjelenő deficitek hatása szerteágazó. Az ezen a területen felmerülő hiányosságok az oktatásban való esetleges sikertelenség mellett széles körű hatásokkal járhatnak, megnehezítve azt, hogy a fiatalkorú szabadulása után sikeresen beilleszkedjen a társadalomba. Tanulmányunkban a nemzetközi kutatások tükrében vállalkozunk a téma vizsgálatára, kitérve a nyelvfejlődési zavarok kialakulási okainak, jellemzőinek vizsgálata mellett az ezzel összefüggésben megjelenő pszichológiai jellegű nehézségek bemutatására, valamint a receptív és expresszív nyelvi zavar okozta kihívásokra. Megvizsgáljuk, mi állhat annak hátterében, hogy a nyelvi és kommunikációs zavarokkal küzdők aránya jóval magasabb a fogvatartottak körében, mint a teljes populációban. Egy külön fejezetben kitérünk arra, hogy milyen kihívások jelentkeznek a fiatalkorú fogvatartottak nyelvi zavarával összefüggésben két speciális területen, a bírósági eljárás és a bűnelkövetést követő reintegrációs programok során. Tanulmányunk hiánypótló, mert a legfrissebb nemzetközi kutatások eredményeinek összegyűjtésére vállalkozunk, külön hangsúlyt fektetve a probléma megoldására, erre irányuló javaslatok felsorakoztatására. A nyelvi zavarok minél fiatalabb korban történő felismerése, hatékonyabb szövegértési szűrési eljárások alkalmazása kulcsfontosságú lenne e probléma kezelése során a látencia csökkentése céljából. Fontos lenne odafigyelni, hogy a szakemberek egyszerűbb nyelvezetet használjanak a fiatalkorú bűnelkövetőkkel való foglalkozás során; elengedhetetlen, hogy minél több logopédus szakember foglalkozzon ezekkel a fiatalokkal, ezzel is elősegítve, hogy a felmerülő fejlődési nehézségek orvosolhatóak legyenek, és ezek a fiatalok a társadalom hasznos tagjaivá váljanak, ne lépjenek felnőtt korukban a bűnözés útjára.