A számolás tanulásának sikeressége az iskolakezdő szenzomotoros és kognitív profil tükrében - Gyarmathy, Éva; Gyarmathy, Zsófia; Kökényesi, Imre; Pap, Judit; Szabó, Zénó; Turmezei, Mónika (Iskolakultúra, 2023)
Kutatásunkban az általános iskola első osztályosainak különböző területeken mutatott fejlődését követjük. Az itt közreadott első vizsgálatok során felmértük 415 iskolát kezdő tanuló szenzomotoros és kognitív képességeit, és ezeket a profilokat összehasonlítottuk a tanítóik értékelése alapján a matematikai tanulmányi sikeresség szintjével. A Szenzomotoros és Kognitív Profil Teszt olyan eszköz a tanítók számára, amellyel információt szerezhetnek a gyermekek fejlődési profiljáról, hogy az eredmények alapján megtervezhessék a matematikatanulás személyre szabott módszereit adatalapú döntésekkel. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a gyerekek 20%-a nem rendelkezik a matematikatanuláshoz elengedhetetlenül szükséges kiforrott munkamemóriával, szenzomotoros és kognitív funkciókkal. Az első osztályosoknak csak 53%-a tudta jól elsajátítani a tananyagot. Az első osztályosok azon csoportjai, akik az iskola első hónapjaiban kudarcot vallottak vagy nagyon gyengén teljesítettek matematikából, minden megfigyelt változóban eltértek a jobban teljesítő csoportoktól. Az eredmények megerősítették, hogy az absztrakt gondolkodás és a mennyiségfogalom mellett a legkritikusabb terület a munkamemória. Számos szenzomotoros terület, mint például a testséma és a térbeli tájékozódás, a szerialitás, sőt az egyensúlyérzék is azok közé a területek közé tartozik, amelyeket javítani kell ahhoz, hogy a gyerekeknek esélyük legyen elfogadható eredményeket elérni a matematika tanulásában.