Iskolázottsági egyenlőtlenségek – és ami mögöttük van - Polónyi, István (Iskolakultúra, 2023)
A tanulmány a 21. században a hazai és a fejlett országok, elsősorban az Európai Unió országai lakosságának iskolai végzettségében mutatkozó egyenlőtlenségeket elemzi. Megvizsgálja az országok között az egyenlőtlenségben tapasztalható különbségek egyik lehetséges okát, rámutatva a középfokú iskolázottság arányaiban tapasztalható különbségekre, a posztszocialista országok népességének ezen a területen tapasztalható magasabb arányaira. Megállapítja, hogy a posztszocialista országokban a középfokú képzettség magasabb aránya a középfokú szakképzettség magas oktatáspolitikai preferálásból adódik, ami részben ezen országok újraiparosítási politikájából következik, részben az államszocialista múlt öröksége. Az írás rávilágít az iskolázottsági egyenlőtlenségek és a keresetegyenlőtlenségek kapcsolatára is. Befejezésül a tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy félő, hogy ez az oktatáspolitika több kedvezőtlen hatással fog járni: részint a keresetegyenlőségek magasabb szintjével, részint a humánerőforrások fejlettségének a fejlett országokól történő elmaradásával.