A problémás mértékű internethasználat gyermekek körében: – az Internet Addiction Test for Families (IAT-F) magyar nyelvű alkalmazása - Szabó-Prievara, Dóra Katalin; Tarkó, Klára (Iskolakultúra, 2023)
A minél korábbi életkorban megkezdett internethasználat egyre inkább általános jelenséggé válik, a gyermekek egyre fiatalabban válnak a digitális világ használóivá. Az életkoruk előrehaladtával pedig a használat men- nyisége csak fokozódik, serdülőkorban már akár problémás mértékű használat is kialakulhat. Olyan szintű a bevonódás az egyes online tevékenységekbe, ami aztán a gyermek élete egyéb területeinek és feladatainak (például házi feladat, alvás, barátok) elhanyagolásához vezethet. Kutatásunk során az Internet Addiction Test for Families (IAT-F) kérdőívet fordítottuk le magyar nyelvre, ennek a tesztnek alkalmaztuk a 3-11 (Ellenőrzőlista a Problémás és Kockázatos Gyermeki Médiahasználatról) és 12-18 éves gyermekek (Szülő-Gyermek Internetfüggőségi Teszt) szülei számára összeállított különálló kérdéssorait. Az adatgyűjtésben összesen 225 szülő vett részt, a gyermekeik 117 lány és 108 fiú, a 3-11 éves korosztályból 114 fő és a 12-18 éves korosztályból 111 fő. Az eredményeink alapján elmondható, hogy a 3-11 éves korcsoport több mint 30 százalékára rizikós vagy problémás használat jellemző, míg 12-18 éves korban is 20 százalékban mérsékelt és 10 százalékban súlyos kategóriába sorolhatóak a fiatalok. További eredményünk, hogy a szülők képernyőhasználati szokásai (mind mennyiségi, mind tartalmi szempontból) összefüggtek a gyermek szokásaival. Mindezek felhívják a figyelmet a szülők felelősségére a gyermekeik digitális világban kialakított szokásaira, még serdülőkorban is, nemcsak a szabályozó, hanem a mintaadó szerepük által.