Nem múló történelmünk: Az iskolai történelemoktatási kánon ellentmondásos alapmintázata (Második rész) - Jakab, György (Iskolakultúra, 2021)
Az írás a magyar történelemoktatási kánon kialakulásának körülményeit és mindmáig tovább élő elemeit vizsgálja. Legfőképpen arra az ellentmondásra koncentrál, amely a kiegyezés után az államnemzeti (birodalmi) és nemzetállami felfogás összemosása nyomán alakult ki, és ami miatt mitizálódott, rugalmatlanná vált nemzeti múltszemléletünk.