Amit a fair play-ről tudni illik: Hideg Gabriella: A fair play jelene, múltja, értéke - Kozma, Tamás (Iskolakultúra, 2020)
Amit a fair play-ről biztosan tudunk, az annyi, hogy nehéz magyarítani. A „szabályos” játék azt jelenti, hogy betartjuk a szabályokat; az „igazságos” játék pedig valami olyasmi, aminek során az igazságérzetünk megnyugodhat. A fairben mindez – és még sok más is – benne van, mégsem csak szabályos és még csak nem is igazságos. A fair play az fair play, mondhatnánk – de ez Hideg Gabriellát nem elégíti ki. Ezért szegődik a kifejezés nyomába, megkérdezve fiatalokat szerte a világon (a szó szoros értelmében) Kelet-Európától az Európán kívüli harmadik világig. Hideg Gabriella (2020). A fair play jelene, múltja, értéke. Budapest: Fakultás Kiadó.