A pedagógus professzió hazai megújításának esélyei a mesterpedagógus programok tükrében - Szivák, Judit; Kálmán, Orsolya; Pesti, Csilla; Rapos, Nóra; Vámos, Ágnes (Iskolakultúra, 2020)
Nemzetközi és hazai kitekintésben is jelentősen felértékelődött a pedagógusprofesszió szerepe: a köznevelési rendszer eredményességének egyik legjelentősebb tényezőjeként az oktatáspolitika központi elemévé vált. Ezzel összhangban a hazai Köznevelési Stratégiában is kiemelt szerepet kap a professzió, így kidolgozásra került a pedagógusok életpályamodellje. Az ötfokozatú modell negyedik állomása a mesterpedagógus fokozat. Tanulmányunkban e fokozat potenciális jelöltjei által készített mesterprogramok (n=813) elemzésének eredményeit mutatjuk be a folyamatos szakmai fejlődés, a fejlesztő-újító, az elemző-feltáró és a tudásmegosztó tevékenységek dimenziói mentén. Írásunkat egy átfogó kutatási kérdés megválaszolása vezérli: milyen eredményt terveztek a mesterpedagógusok a mesterprogramokban?