A mindenség ernyőjére kivetítve: 60 éves az Iskola a határon - Osztroluczky, Sarolta (Iskolakultúra, 2019)
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Kortárs folyóirat és a Veres Pálné Gimnázium közös regénykonferenciája 2019. november 29–30. A konferencia ötlete 2019. május 9-én, az Ottlik-emléknapi koszorúzást követő kerekasztal-beszélgetés alkalmával merült fel először. Hernádi Mária (PPKE BTK), Korda Eszter (Veres Pálné Gimnázium), Thimár Attila (Kortárs folyóirat) és én arról beszélgettünk, hogy milyen „ürüggyel” lehetne az Ottlik-életművet kedvelő kutatók, oktatók és (ehhez mindannyian ragaszkodtunk) középiskolások között párbeszédet kezdeményezni. A dátumból adódóan az Iskola megjelenésének 60. évfordulója lett az apropó (Kelecsényi László még arra is emlékezett, hogy a regény 1959 őszén, egészen pontosan ’59 novemberében jelent meg), és a regénnyel foglalkozó, novemberre kitűzött tudományos konferencia terve egy középiskolásoknak szóló projekt ötletével is kiegészült.