Labdarúgó akadémisták rekrutációjának és elégedettségének vizsgálata a fővárosi és a vidéki akadémiák tükrében - Rábai, Dávid (Iskolakultúra, 2019)
Az utóbbi időben a honi labdarúgó akadémiákkal kapcsolatos kutatások egyre népszerűbbé válnak, noha maga a magyar labdarúgó akadémiai rendszer immáron közel 18 éves múltra tekint vissza hazánkban. A pedagógiai aspektusokat fókuszba helyező vizsgálatok azonban manapság is kevésbé preferáltak a kutatók részéről, hiszen az akadémistákat egyelőre kevesebb ilyesféle vizsgálat érintette, így a szakirodalom is korlátozott ilyen tekintetben. Jelen kutatásunkban azonban az ezekben az intézményekben fejlődő fiatal növendékek vizsgálata jelenik meg. Célunk konkrétan az volt jelen tanulmány megírásával, hogy terepmunka segítségével az általunk kiválasztott hat akadémiában (Debreceni Labdarúgó Akadémia, Diósgyőri Labdarúgó Akadémia, Békéscsabai Labdarúgó Akadémia, Sándor Károly Labdarúgó Akadémia, Magyar Futball Akadémia, UTE Labdarúgó Akadémia) az ottani akadémisták rekrutációját és elégedettségét vizsgáljuk meg a fővárosi és a vidéki intézmények tükrében. Kutatásunkhoz a kérdőíves lekérdezés módszerét alkalmaztuk, amely segítségével összesen 560 labdarúgó akadémistát sikerült megszólaltatnunk. Az eredményeink alapján több esetben is szignifikáns különbségeket véltünk felfedezni az egyes akadémiák akadémistáinak válaszai között. Az intézmények között szignifikáns különbségek mutatkoztak az akadémisták rekrutációját (p=0,000), a növendékek elégedettségét az egyes intézmények felszereltségét (pályák, öltözők, eszközök) (p=0,000), illetve a saját edzőik szakmai felkészültségét (p=0,004) illetően is. Eredményeink segítségével betekintést tudunk nyerni az egyes honi labdarúgó akadémiai intézmények sajátos világába, ezáltal megismerhetjük az ott fejlődő fiatalok véleményeit az akadémiák ellátottságáról, esetleges hiányosságairól.