Társadalmi globalizáció és planetáris szocializáció - Nagy, József (Iskolakultúra, 2016)
A kilencvenes években a szocializációs folyamatok evolúciója iránt érdeklődtem. A beszélő ember csoporttársadalmaitól a mai társadalmakban működő szocializációs rendszerekig eljutva, ezt írtam: „Tetszik vagy nem, a problémák, az ellentmondások tömegtársadalmakon belül és társadalmak között újból és újból háborúkká növekednek. Ezek a folyamatok gyorsulva gyarapodnak, ami az emberiség talán legnagyobb és legveszélyesebb változásával, kipusztulásával járhatnak. Kialakulóban vannak a szocializáció szerveződési előzményei: a planetáris emberi társadalom, mint szocializációs rendszer.” Ezért az oktatási rendszerek olyan fejlesztésére van szükség, amelyek hozzájárulhatnak a békésen megvalósuló planetáris társadalom kialakulásához, működéséhez és fejlődéséhez.