Az olvasásképesség pszichikus komponensrendszere - Nagy, József (Iskolakultúra, 2016)
A 20. század második felében egy új rendszerelmélet született: a komponensrendszer-elmélet (ÚPK* 5. fejezet). A komponensrendszerek szerveződés szerint olyan rendszerek, amelyeknek komponensei cserélődnek, változnak, fejlődnek, romlanak, elpusztulnak. A komponensrendszerek hierarchikus rendszerek. Az alsóbb komponensrendszerek a felsőbb komponensrendszer létének, aktivitásának feltételei. Komponensrendszerek pl. az állatfajok, a társadalmak, a csoportok. Az ember pszichikuma is komponensrendszer, melynek komponensei a hierarchikus pszichikus komponensrendszerek. Komponensrendszer a személyiség, a pszichikum, a kompetenciák, a motívumrendszer, az operátorrendszer⊃képességek⊃készségek/ szokások⊃rutinok, valamint az ismeretrendszer (ÚPK 7. fejezet). Ennek az írásnak az a célja, hogy ismertesse az olvasásképesség szerveződésének hierarchikus komponensrendszerét, majd az egymást „magukba foglaló” komponensrendszereit.