A gyermekmúzeumok pedagógiai háttere és fejlődésének állomásai - Torgyik, Judit (Iskolakultúra, 2015)
Napjainkban a gyermekmúzeumok a legsikeresebb, a leglátogatottabb múzeumok közé tartoznak a világon: jóval magasabb látogatószámmal és egyúttal hosszabb tartózkodási idővel jellemezhetők, mint társaik. Megjelenésükkel radikálisan új szemléletmódot hoztak a múzeumok világába, s egyúttal ma is jól kimutatható hatást gyakorolnak a többi múzeum mindennapi működésére, mintegy folyamatos megújulásra, változásra késztetve őket.