Az ezredforduló pszichológiája Első rész

Main Article Content

Pléh Csaba

Absztrakt

Az összefoglaló tanulmány azt elemzi, hogyan változott meg az utóbbi néhány évtizedben a pszichológiai kutatás mondanivalója és működésmódja. A pszichológia három magyarázati modellje, a neurális, az evolúciós és a társas modell új módon kapcsolódnak egymáshoz. Megjelenik a kidolgozott evolúciós pszichológia, mely  a társas életet és a társas magyarázatot is igyekszik bekebelezni. Az evolúciós fejlődés felfogások pedig egyszerre helyezik el a mentális életet egy neuroszociális és egy kultúrára is kiterjesztett evolúciós modellben. Mindezt az innátista fejlődésfelfogások finomodása révén olyan pszichogenetika érvelések kísérik, melyek az univerzális és az egyéni különbségekkel foglalkozó gentika hagyományt egyesítik.


A mostani és a következő számban megjelenő tanulmány az Akadémiai Kiadónál előkészületben lévő pszichológiai kézikönyv bevezető fejezetének készül, a szakirodalom a következő számban olvasható. Köszönöm Forgács Bálint (ELTE) kommentárjait, valamint Géczi János főszerkesztő biztatását a megjelentetésre cikk formában.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Pléh, C. (2019). Az ezredforduló pszichológiája: Első rész. Iskolakultúra, 29(9), 69–100. https://doi.org/10.14232/ISKKULT.2019.9.69
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmány