Emlékezzünk meg róluk is… Halk hangok, háttér-mozdulatok, asszisztencia Mellékszereplők az ember tragédiájában (válogatás)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Katalin Cserjés

Absztrakt

Adva van viszont Madách e titokzatos magányú vázlatlapján a szereplők rendszere, s nézzünk bele ez egyszer a Tragédia mellékszereplőinek kaleidoszkópszerű világába a Bábjátékostól s a bódéja elé csődülő, imént még Cornelius Nepost magoló „piros fiúktól” London Cigányasszonyán át a Párizsi szín ifjú Tisztjéig, vagy éppen a Prága II. Tanítványáig; hajoljunk közel, s figyelmezzünk Péter apostol szózatára, de meghallgathatnánk a Sarlatánt (a Nyeglét) is, nem feledkezvén meg, miként szólalnak újra a haláltánc-jelenetben London statisztái… A sor hosszabb, mint gondolnánk.
Vallanak majd ők, a mellékalakok is, a nagyszabású események hátterében!
Színről színre lépve keressük a figyelmünket most lekötő háttérszereplőket, epizodistákat, másodhegedűsöket és fegyverhordozókat; faggatjuk őket színbéli szerepük feltárása által. Ha elfogadjuk a tézist, hogy egy műalkotás minden momentuma arkhimédészi pont, úgy bármely mellékszereplőn is állhat vagy bukhat a szín. Belőlük, e csendes, áttűnő jelenésekből kiindulva is kibontható, megforgatható a textus.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Cserjés, K. (2019). Emlékezzünk meg róluk is… Halk hangok, háttér-mozdulatok, asszisztencia: Mellékszereplők az ember tragédiájában (válogatás). Acta Historiae Litterarum Hungaricarum, 34, 31–54. Elérés forrás https://www.iskolakultura.hu/index.php/ahlithun/article/view/31810
Folyóirat szám
Rovat
Articles