Társas hatások és szociokulturális tényezők szerepe a táplálkozási zavarok, testképzavarok kialakulásában

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Zita Varga

Absztrakt

Bevezetés
A táplálkozási zavarok népegészségügyi problémát jelentenek. Számos fajtáját különböztetjük meg: az anorexia nervosa, a bulimia nervosa, a túlevéses zavar és az izomdiszmorfia fordul elő leggyakrabban.
Kialakulásukban számos tényező szerepet játszik, köztük szociokulturális faktorok is.
Célkitűzés
A kutatásom célja, hogy megvizsgáljam, milyen gyakorisággal fordul elő testképzavar, táplálkozási zavar a 16-19 éves fiatalok körében, valamint a társas hatások, szociokulturális tényezők (kortársak, szülők, média) hatással vannak-e a kialakulásukra.
Módszerek
109 középiskolai tanuló (életkor: 16-19 év) vett részt a vizsgálatomban, melyben kérdőíves módszert alkalmaztam. A saját szerkesztésű kérdőív mellett alkalmaztam az Evészavartünetek Súlyossági Skáláját és a Testi Attitűdök Tesztjét.
Eredmények
A kutatás bizonyítja, hogy a barátok, kortársak véleménye nagyobb hatással van a serdülők testképének kialakulására, mint a szülőké. Továbbá az is igazolódott, hogy azok a serdülők, akik több időt töltöttek a média használatával, nagyobb arányban fordult elő náluk a negatívabb testkép.
Következtetés
A szülői támogatás nagyon fontos, hiszen ők segíthetik a táplálkozási zavarokkal küzdő gyermekük gyógyulását, valamint ennek kialakulását is megelőzhetik. Továbbá megelőzés szempontjából érdemes kiemelni tanárok és kortársak szerepét, akik a gyanújeleket észlelve jelezhetik a problémát a szülők, a védőnők és az iskolapszichológus felé, a további beavatkozás megtervezése érdekében.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Varga, Zita. 2019. „Társas hatások és szociokulturális tényezők Szerepe a táplálkozási Zavarok, testképzavarok kialakulásában”. Acta Sana 12 (2. suppl.):44-51. https://www.iskolakultura.hu/index.php/actasana/article/view/32032.
Rovat
Cikkek

Hivatkozások

1. Zsinkó-Szabó Zoltán - Lázár Imre - Túry Ferenc (2012): A test gyarmatosítása - a civilizáció vadhajtásai. LAM Lege Artis Medicinae, XX. évf. 3. sz. 234-240. old 2. Túry Ferenc (2004): Az evészavarok (anorexia és bulimia nervosa) diagnosztikájának és terápiájának aktuális problémái. Egis CNS Club, Budapest 3. Jacques Thomas (1996): Lelki jajok- testi bajok. Park Kiadó, Budapest 4. Forgács Attila (2004): Az evés lélektana. Akadémiai Kiadó, Budapest 5. Pukánszky Judit (2014): A média testképre gyakorolt hatása fiatal felnőtt nők körében. Médiakutató, XV. évf. 3. sz. 81-88 old.
6. Túry Ferenc, Szabó Pál (2000): A táplálkozási magatartás zavarai: Az anorexia nervosa és a bulimia nervosa. Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest
7. Túry Ferenc (2005): Anorexia, bulimia - Önsegítő és családsegítő kalauz. Print-X Kft., Budapest
8. Pukánszky, Judit (2012): Vizuális médiahatások és a testi elégedettség kapcsolata. Acta Sana, 24-28.old.
9. Szabó Kornélia - Túry Ferenc (2012): A magazinokban megjelenő írott és képi tartalmak evészavarokkal való lehetséges kapcsolata. LAM Lege Artis Medicinae, XX. évf. 2. sz. 139-145. old.