Az anya-gyermek kötődés összehasonlítása örökbefogadott illetve vér szerinti gyermekek esetén

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Rita Gáspár

Absztrakt

Bevezetés
Az anya-gyermek kapcsolat minősége meghatározó a gyermek fejlődése szempontjából. Az örökbefogadó szülőben felmerülhet a kérdés, hogy képes lesz-e úgy szeretni a gyermeket, mintha a sajátja lenne. az örökbefogadás évekbe telhet, ami állandó szorongást okozhat a bizonytalanság okán. Az örökbefogadást követően a gyermek és a szülő pozitív hozzáállása egyaránt szükséges a biztonságos kötődés kialakításához.
Célkitűzés
Vizsgálatomban arra a kérdésre kerestem a választ, hogy az örökbefogadott és vér szerinti gyermekek pozitív és negatív viselkedésformái mutatnak-e eltérést a szülők értékelései alapján.
Módszer
Keresztmetszeti kvantitatív kutatásomban kérdőíves módszert alkalmaztam örökbefogadó és vér szerinti szülők körében. A szülők a gyerekre jellemző 7 pozitív és 7 negatív viselkedésforma gyakoriságát értékelték. Az adatok feldolgozását 100 fős mintán végeztem.
Eredmények
A 14 viselkedésforma mentén összehasonlítottam az örökbefogadó és a vér szerinti szülők értékeléseit. A két csoport között nem voltak jelentős eltérések. Mindkét csoportban a pozitív viselkedésformák jelentek meg gyakrabban a szülők értékeléseiben.
Megvitatás
Nem adódott nagy eltérés a vér szerinti és az örökbefogadott gyermekek viselkedésformái között a szülők értékelései alapján. Megállapítható, hogy a vizsgált családokban a gyermekek pozitív viselkedésformái gyakoribbak voltak, mint a negatív viselkedésformák.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Gáspár, Rita. 2019. „Az Anya-Gyermek kötődés összehasonlítása örökbefogadott Illetve vér Szerinti Gyermekek esetén”. Acta Sana 12 (2. suppl.):13-19. https://www.iskolakultura.hu/index.php/actasana/article/view/32027.
Rovat
Cikkek

Hivatkozások

1. Bogár Zsuzsa (2016): Az örökbefogadás lélektana . Ágacska Alapítvány, Budapest
2. Danis I., Oates, J. M., Gervai J. (2005) A szülő-gyermek kapcsolat kérdőíves felmérésének lehetőségei, In: Alkalmazott Pszichológia 7:(4) , 27-37.
3. Juffer, F., Hoksbergen, R. A. C., Riksen-Walraven, J. M., Kohnstamm, G. A. (1997) Early intervention in adoptive families: supporting maternal sensitive responsiveness, infantmother attachment, and infant competence, In: The Journal of Child Psychology and
Psychiatry, Vol. 38 (8), 1039-1050.